HomeEditorialASOCIAȚIA ,,ISUS SPERANȚA ROMÂNIEI" OFERĂ O MASĂ CALDĂ PERSOANELOR DEFAVORIZATE

ASOCIAȚIA ,,ISUS SPERANȚA ROMÂNIEI” OFERĂ O MASĂ CALDĂ PERSOANELOR DEFAVORIZATE

.

Dumnezeu spune să ne aducem aminte de orfan, de vaduvă și de strain. Îndemnul a fost pus în practică de Asociația Evanghelistică și de Caritate ,,Isus Speranța României (ISR)” din Timișoara, care derulează mai multe proiecte sociale. Unul dintre ele este proiectul ,,Mana”, o cantină socială mobilă care constă în livrarea zilnică a hranei gătite la domiciliul persoanelor care se află în situații de sărăcie extremă și vârstnicilor care sunt în imposibilitatea de a-și procura mâncarea singuri.

Proiectul ,,Mana” a început în anul 1997. După Revoluția din Decembrie 1989, țara noastră a cunoscut o serie de schimbări economice care au influențat și zona socială a comunităților. Familiile tinere au plecat la muncă în străinătate, iar persoanele în vârstă au rămas singure.

Ligia Dugulescu, președinte, Asociația “Isus Speranța  României”: Este un proiect foarte important, mai ales în zilele noastre. A fost început în anii aceia de după Revoluție când foarte mulți tineri plecau din țară și rămâneau aici bătrânii lor. Rămâneau aici părinți, bunici care nu aveau pe nimeni să le facă aprovizionarea sau nu aveau pensii, aveau acele pensii mici de după perioada comunistă și nu-și permiteau să își cumpere  medicamente și hrană. Atunci tatăl meu cu echipa de la ,,Isus Speranța României” au realizat cât de important ar fi ca acești oameni să primească o masă caldă acasă.De peste 20 de ani, în fiecare zi de luni până vineri, mașina pleacă dimineața pe teren pentru a distribui hrană caldă celor care au nevoie de ea.

Izabela David, coordonator servicii sociale, ISR: Mâncarea se gatește noaptea, în așa fel încât să fie gata și pusă în sufertașe până în jur de ora 8:00.

Lucian Igna, ISR: În fiecare zi de luni până vineri și pentru weekend asigurăm hrană rece sau, de multe ori, gătită de vineri pentru sâmbătă.

Ionut Stoianovici, ISR: Suntem la familia Hendrea, o familie în care sunt soțul și soția și doi copii. Au două porții în fiecare zi de luni până vineri.

Reporter: Primiți o masă caldă din partea asociației. De când se întâmplă?

Ioana Pîrlitu, beneficiar, proiectul ,,Mana”: Sunt ani buni, 4-5 ani, cam așa.

Reporter: Și vă este de ajutor?

Ioana Pîrlitu: Da. Multumim lui Dumnezeu, da.

Delia Oprișor, beneficiar, proiectul ,,Mana”:

Îmi este de foarte mare ajutor și mâncarea e foarte bună. Și, în special, doamna secretară și băiatul ăsta cu mâncarea sunt nemaipomeniți de cumsecade.

Beneficiarii programului ,,Mana” sunt persoane defavorizate aflate în situații de sărăcie extremă, familii cu mulți copii și vârstnici care sunt în imposibilitatea de a-și procura mâncarea singuri.

Ștefan Băcioiu, ISR: Noi acoperim o parte din ei, dar sunt foarte mulți care au nevoie de ajutor și dintre cei la care le ducem noi sunt mulți cu probleme și cu nevoie mari. Sunt mulți care depind numai de ce le ducem noi. Dacă noi nu le-am duce nu știu cum s-ar descurca.

Delia Oprișor, beneficiar: Pensia normala e 630 lei.

Reporter: Sunteți o familie numeroasă. Câți copii aveți? Ioana Pîrlitu, beneficiar: Am 8 și cu nepoțica sunt 9.

Ștefan Băcioiu: Am o doamnă la care merg eu personal, că ne împărțim la anumite adrese, și în fiecare zi mă așteaptă la poartă și zice: ,,În sfârșit vine cineva la mine!” E așa o chestie foarte frumoasă când te vezi apreciat. Plus că sunt cam singurul care intra la ea în casă.

Izabela David: Ne concentrăm pe familii defavorizate care includ familii cu copii mulți sau familii monoparentale, mame care își cresc singure copiii, dar nu doar mame, am avut tați care și-au crescut singuri copiii. Ajutam și persoane vârstnice care au ajuns în situația ori de a nu avea un venit suficient pentru ca să-și poată asigura nevoile zilnice, ori sănătatea nu le permite să-și mai gătească.

În cei peste 20 de ani de când se derulează acest proiect, mii de persoane au primit o masă caldă, iar în prezent aproape 100 de persoane sunt incluse în program.

Izabela David, ISR: 95 de beneficiari avem acum. Capacitatea noastră este de 100 de locuri și variază pentru ca sunt unii oameni care solicită să intre, alții doresc să fie suspendați din diverse motive: unii pleacă, alții se mută.

Proiectul ,,Mana” a fost vital în perioada restricțiilor impuse din cauza noului coronavirus pentru că beneficiarii nu au altă sursă de hrană.

Ligia Dugulescu, ISR: Mulți dintre ei sunt bolnavi, sunt bătrâni și ar fi expuși dacă ar trebui să iasă afară să-și procure alimentele de bază. Și ne bucurăm că Dumnezeu ne-a ajutat să continuăm acest proiect frumos și nu a fost o zi în care mașina de ,,Mana” să nu meargă pe traseu, să se oprească la oameni cu hrană caldă: Și prânz și cină. Apreciem mult susținerea oamenilor care uneori trimit alimente, uneori finanțează câte un bătrân, și a Consiliului Local, care își face partea, și datorită acestei colaborari putem să avem până la 100 de persoane în programul ,,Mana”.

Asociația de caritate sprijină oamenii aflați în nevoie indiferent de statutul lor social sau de confesiune.

Ligia Dugulescu: Noi ne dorim ca prin tot ce facem în Asociația ,,Isus Speranța României” să il prezentăm pe Domnul Iisus și să Îl cunoască oamenii, să cunoasca dragostea Lui, bunătatea Lui, să înțeleagă ca nu sunt singuri, nu sunt uitați, să aibă speranță. Și încercăm prin tot ce facem să le ducem oamenilor mesajul Evangheliei.

Cei care cunosc persoane aflate în situație de risc social se pot adresa Asociației ,,Isus Speranța României”.

Ligia Dugulescu: Tot ce trebuie să facă este să dea un telefon și departamentul social de la noi se va ocupa în cel mai scurt timp să vadă situația lor, să facă o evaluare și noi ne dorim din tot sufletul să putem ajuta cât mai mulți oameni din orașul Timișoara să intre în program.

Dumnezeu spune să ne aducem aminte de orfan, de vaduvă și de străin. Acest îndemn a fost pus în practică de Asociația Evanghelistică și de Caritate ,,lsus Speranța României” din Timișoara, prin proiectele pe care le derulează.

Reportaj Mapamond Creștin. Fiți la curent cu ultimele știri creștine pe site-ul www. alfaomega.tv/stiri sau dând Like pe Facebook la pagina ,,Știrile Alfa Omega”.

Must Read