HomeEvanghelizareConstrucții bisericiBiserica Creștină Baptistă BETESDA din Sântana

Biserica Creștină Baptistă BETESDA din Sântana

     Biserica Creștină Baptistă BETESDA din Sântana a fost înființată în anul 1958, în zona Comlăușului, dar sora Sena Bedelean mărturisește că baptiști au existat încă din jurul anului 1920, când tatăl ei, Hanț Iacob s-a întors convertit din armată.
La început, înainte de obținerea autorizației din 1958, frații se adunau în casa particulară a familiei Hanț, apoi s-a închiriat o casă. O dată cu primirea autorizației, familia Hanț dă un teren, în Comlăuș, unde se construiește o casă de rugăciune, pe strada Păcii, numărul 73.
În istoria grupului de credincioși baptiști, care se constituie mai apoi ca Biserică, au slujit frați Târnoveanu Ioan, apoi a fost urmat de fratele păstor Grecu Traian, din Curtici. După fratele Traian, în Sântana au mai slujit frații: Mureșan Vasile de la Macea, apoi fratele Stancu Dragomir, iar imediat după Revoluție a slujit ca păstor fratele Costea Beniamin. În perioada slujirii fratelui Beni s-au făcut multe evanghelizări și au venit diferite echipe de frați din Statele Unite ale Americii, iar numărul credincioșilor a crescut la 42. În aceste condiții s-au văzut nevoiți să caute o altă casă mai încăpătoare. În anul 1991, se cumpără o casă care a fost de locuit, pe strada Muncii, numărul 109 și se amenajează în casă de adunare.
   Fratele păstor Beniamin Costea a slujit până în anul 1997, după care au slujit: fratele Andea Cornel, de la Curtici, apoi fratele Pelea Ioan, care a plecat în America. Înainte de plecarea în America a fratelui Pelea, venea în practică fratele Gag Ciprian, un tânăr student la Universitatea Emanuel din Oradea, la Facultatea de Teologie. La plecarea în SUA a fratelui Ionică Pelea, în anul 2004, aceasta a vorbit cu fratele Mirăuțe Ioan, pe care l-a prezentat Bisericii, pentru a sluji până se va întoarce din America, dar după trei luni a trimis o scrisoare că nu se mai întoarce. Astfel, la dorința Bisericii și cu acordul Comunității Baptiste Arad, fratele Mirăuțe continuă slujirea, ca păstor girant. Fratele Gag Ciprian a continuat să vină și să predicie la Sântana până când a absolvit teologia. Fratele Gag a fost ales păstor, dar a slujit împreună cu fratele Mirăuițe Ioan, până s-a căsătorit și a fost ordinat, în martie 2007.
Fratele Gag Ciprian a slujit ca păstor doar al Bisericii Baptiste din Sântana până în anul 2015, când a mai slujit la încă o Biserică, iar în 2016 s-a mutat la Biserica creștină Bapstistă Speranța Oradea. Din septembrie 2016, fratele Mirăuțe a fost chemat din nou să păstorească Biserica, ca păstor interimar, pentru șase luni, iar în 26 martie a fost ales pentru încă doi ani.
Actualmente Biserica numără 62 de membri și se adună tot în același local, dar casa fiind veche de aprozimativ 100 de ani și fiindcă nu este foarte adecvată pentru o clădire de biserică, s-a luat decizia de a se construi o casă cu destinația specifică unui locaș de cult. Strângerea de bani s-a început cu mai mulți ani înainte, iar autorizația de construcția s-a obținut în anul 2013. Lucrările de construcții au început în primăvara anului 2014. În prezent clădirea este în roșu și acoperită.
În anul 2017 s-au pus geamurile termopane și ușile și s-au făcut proiectele pentru instalația de încălzire și pentru curentul electric. În paralel s-a lucrat pentru Scenariu de Siguranță la Foc, pentru a obține avizul ISU. Tot în anul 2017 s-au făcut un nou dosar pentru a obține autorizație nouă de construcții, pentru că prima a expirat. Acum s-a primit avizul ISU pe Certificatul de Urbanism și urmează să fie emisă autorizația.
   În primăvara anul 2018 s-au reluat lucrările la construcție și se lucrează în interior la instalația electrică, la tencuit și tavane.
Bucuria Asociației Evanghelistice și de Caritate Isus Speranța Romaniei din Timișoara, este că am putut contribui la acest efort susținut al credincioșilor Bisericii Baptiste ”Betesda” prin intermediul proiectului de susținere financiară pentru construirea de biserici al organizației ICM The Global Church Developer din Statele Unite ale Americii, ai cărei parteneri suntem. Cu ajutorul acestui proiect lucrarea de la construcție a noului locaș de închinare al Bisericii Creștine Baptiste ”Betesda” din Sântana a putut fi dus spre finalizare.

Must Read